• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Какво не бива да изхвърляме в контейнер за боклук?

11 Май 2021

Често по навик изхвърляме в контейнера за боклук неща, които не трябва да са там. Колкото по-бързо си създадем навик за това какво може и какво не може да се изхвърля в контейнерите за смет, толкова повече ползи ще има за нас и за природата.

Кои са нещата, които при никакви обстоятелства не трябва да изхвърляме в контейнерите за боклуци, защото са заплаха за околната среда, обществената безопасност и самите нас?

  1. Разтворители и бои

Много често намираме различни остатъци от бои и разтворители у дома в моменти, когато решим да правим пролетно почистване. По навик ги изхвърляме заедно с останалите отпадъци, но това е много опасно. Нормално е да искаме да се отървем от подобни вещи, които само заемат място, но трябва да го направим отговорно. Тези бои съдържат химикали, които могат да замърсят водоизточниците и да въздействат на различни отпадъци в контейнерите за смет. По тази причина не трябва да изхвърляме бои и разтворители заедно с общите отпадъци в контейнер за боклук.

  1. Автомобилни течности

Също като боите и разтворителите, автомобилните течности също крият опасности от замърсяване на околната среда. Трябва да се изхвърлят на места, различни от контейнерите за смет.

  1. Различни видове пестициди

Сигурно се питате защо не може да изхвърлите в контейнера нещо, което ползвате в двора. Причината е проста. Пестицидите са опасни за дивата природа. Натрупването им на различни места може да доведе до необратими последици за птици и други видове животни. Затова не е препоръчително да се изхвърлят заедно с останалите отпадъци.

  1. Силни почистващи течности 

Изхвърлянето на течности в стандартните контейнери не се препоръчва, защото има риск от замърсяване на подпочвените води. За да защитим питейната вода, не трябва да допускаме изтичането на каквито и да е препарати. Информирайте се какви са начините за изхвърляне на силно почистващи препарати, без това да навреди на природата. Обикновено на опаковката е упоменато как да се действа.

  1. Различни видове химикали 

Съществуват разнообразни домакински продукти, които могат да съдържат опасни за околната среда химикали. В такива случаи най-доброто решение е да се информирате къде и как може да ги изхвърлите. Не действайте на своя глава, защото не се знае доколко са опасни и как могат да повлияят на природата.

  1. Електроника и батерии

Никога не изхвърляйте електроника и батерии заедно с другите отпадъци. Батериите съдържат живак, който има потенциала да замърси средата. За щастие има много програми за рециклиране на такива предмети и лесно може да ги откриете и да се отървете от ненужните вещи.

КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net