• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Мачкане на гроздето – първата стъпка към превръщането му във вино

21 Септември 2020

Съществуват редица легенди за произхода на виното. И макар да е трудно да определим откъде точно идва, едно е сигурно – напитката е все по-предпочитана, любителите – все повече, а производството – все по-лесно.


Мачкането с крака изглежда приятен, лесен и забавен начин за превръщане на гроздето във вино. В действителност обаче процесът отнема много повече работа и е по-малко ефективен спрямо съвременните методи за натрошаване на гроздето. При мачкането излиза гроздовият сок, в който има много сладки сокове, аромати и цветове, които при мачкане с крака остават по кожата. Така последващият винен продукт се лишава от тях.


През вековете три са доминиращите методи в процеса на раздробяване на гроздовите зърна по пътя им към вълшебната напитка. Това са мачкането с крака, използването на машини и компютърни системи за винопроизводство. Макар да изглеждат взаимозаменяеми, раздробяването и пресоването на гроздето са два различни процеса. При смачкването се разбиват гроздовите плодове, което позволява на сока, целулозата и семената да се смесват с кожите и стъблата на гроздето. Пресоването, от друга страна, е процесът, който отделя гроздовия сок от фибрите и други твърди частици. Понякога раздробяването и пресоването се извършват едновременно, въпреки че могат да се разделят с няколко часа или дни в зависимост от виното, което се прави.


По-бързо и по-популярно от мачкането с крака е използването на мелачка за грозде. С помощта на подобни машини се спестява време, средства и качеството на крайния продукт е гарантирано.

За още по-голямо удобство съществува и електрическа мелачка за грозде, с която целият процес минава още по-бързо и гладко, а производителността е двойна.


Спестете си време и излишни усилия като поръчате качествена и практична мелачка за грозде по ваш вкус. Това няма да ви попречи да се насладите на целия процес на винопроизводство – напротив, ще ви стане още по-приятно, защото няма да губите излишно време и усилия, а ще се концентрирате над процеса.


Разгледайте актуални предложения, свързани с винопроизводството, на сайта на М и М Фрут ЕООД. Изберете най-подходящото за вас и започнете подготовката за следващия гроздобер.


КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net