• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Разделно събиране на боклука - защо е важно?

10 Март 2020

В желанието си да помогнат на околната среда, в цял свят хората започват да събират разделно боклука си. Защо сортирането на отпадъците е толкова важно? Когато разделяме отпадъците си в ежедневието, различните видове материали не попадат на едно и също място в кошчето за боклук. Това означава, че не си взаимодействат и няма опасност да замърсят или навредят по друг начин на околната среда. Самото разделяне става като поставите съответния тип отпадъци в пластмасови контейнери, предназначени за целта. Например в контейнерите за стъкло се събират само стъклени продукти, шишета и материали, в тези за хартия – само хартия и т.н.

Разделянето на отпадъците е важно за околната среда, защото позволява правилното обработване и преработване на отпадъците. Така се гарантира, че рециклируемите материали се използват повторно за производството на нови продукти. Новите опаковки или щайги са направени от пластмаса, новата хартия - от употребената, а биогазът - от органични отпадъци. Освен това има и опция за повторно използване на определени елементи.

Разделното събиране има редица ползи за природата:
  • по-малко изгаряне на остатъчни материали
  • по-малко емисии на CO2
  • положително влияние върху парниковия ефект
  • спестяване на суровини
  • спестяване на средства

Следователно, разделното събиране на боклука намалява изгарянето на остатъчните отпадъци. Това намалява емисиите на CO2, което от своя страна влияе положително върху парниковия ефект. Освен това така се спестява от суровини, защото има повторна употреба и рециклиране.

Например, по-малко дървета се изсичат за хартия, по-малко петрол е необходим за производството на пластмаса и имаме нужда от по-малко метали за направата на калай и други уреди.

Откъде да започнем с разделното събиране на боклук?

Създаването на навик е първата важна стъпка в тази посока. Хубаво е да отделяте отпадъците в дома си. За целта използвайте подходящи пластмасови контейнери или външни кошчета за боклук, ако живеете в къща. Ако сте в апартамент – най-лесно да изберете кошче за боклук с три отделения, където може да разделяте ефективно боклука. Така, когато го изнасяте в големите пластмасови контейнери, ще ви е по-лесно да го сортирате.

Важно е да помним, че като си създадем подобен навик, допринасяме за по-добра среда и по- чиста природа.

Разгледайте различните видове пластмасови контейнери от М и М Фрут и поръчайте най- подходящия за вашия дом.

Погрижете се за природата още днес като започнете да събирате разделно!

КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net