• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Кратък помощник за рециклиране в ресторанти

26 Януари 2022

В много ресторанти планът за рециклиране и управление на отпадъците стига само до поставянето на контейнер за боклук. Работата с храна е динамична и понякога санитарните условия се пропускат или неглижират. По-лесно е да изхвърлите всичко заедно, отколкото да създадете подробен план за рециклиране, да организирате всички служители да правят същото и да управлявате ресурсите.

Но ако четете тези редове, все пак искате да знаете как да намалите отпадъците и ефективно да управлявате хранителните ресурси в ресторантите. Ние сме тук, за да помогнем и с малко работа и предварително планиране. Така поддържането и изпълнението на план за рециклиране в ресторант не трябва да е непосилно. Освен това ще ви спести време и пари в дългосрочен план. Не вярвате? Четете до края.

Стъпка 1: Направете одит

Как ресторантите могат да рециклират? Е, първата стъпка към прилагането на ефективен план за рециклиране е да направите одит на отпадъците. Това е може би най-интензивната и трудоемка част от процеса, но определено си заслужава. Ще ви донесе много ползи за в бъдеще.

И така, какво представлява одитът на отпадъците? По принцип вие и вашият персонал внимателно разглеждате какво изхвърляте. Звучи малко грубо да сортираш боклука, но по същество това е одитът. Ето най-простия начин да направите това, особено ако сте малък до среден ресторант.

Разделете отпадъците в отделни пластмасови контейнери, както следва:

сортирайте по специфики – хранителни, опаковки, пластмаса и т.н.

отделяйте стъкло и пластмаса.

Направете контролен списък, който служителите да отбелязват всеки път, когато изпразват кошчето. След една седмица вижте как изглеждат контролните списъци.

След като измине тази седмица, вие знаете колко много са били изхвърлени от всеки кош и това ще ви даде информация, за да направите следващата си стъпка.

Стъпка 2: Бъдете реалисти по отношение на целите си

След одита, ще имате основна информация за повечето неща, които се изхвърлят във вашия ресторант. Запомнете целите на рециклирането:

Намалете употребата, използвайте повторно, рециклирайте. 

Време е за определени цели. Изберете коя е важна за вас:

Спестяване на време (и следователно пари)

Подобряване на околната среда

Намаляване на общите отпадъци

Тези опции не се изключват взаимно, можете да изберете една или трите. Но инвестицията във времето за прилагане на план за рециклиране, както и разходите за това, може да не са ефективни за вашия конкретен бизнес.

Стъпка 3: Вземете подходящото оборудване

След като имате план и знаете дали ще извършвате изхвърляне на отпадъци, можете да закупите необходимото оборудване. Препоръчваме ви да изберете пластмасови контейнери за събиране на боклука. Издръжливи са, екологични и идеални помощници за всеки бизнес. Научете повече от нашия сайт.

Стъпка 4: Подгответе персонала си

Отделете време да обучите персонала и да ги запалите по идеята. Важно е всички да участват активно, за да бъде постигната целта, която сте заложили.

Важно е да запомните, че ако нещо не работи, опитите да го принудите да работи нямат смисъл. Следенето на това дали вашият план за управление на отпадъците създава повече проблеми, отколкото си струва, ще гарантира, че вземате интелигентни решения за вашия ресторант.

Ако имате въпроси или търсите подходящите материали, свържете се с нас и ние ще ви помогнем.


КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net