• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Редуцирай, Използвай Повторно, Рециклирай!

15 Април 2020

Мотото „Редуцирай, използвай повторно, рециклирай“ е познат призив, свързан с грижата за опазването на земята и нейните ресурси. Той ни учи непрестанно да търсим решения, с които да опазим природата. Понякога това е много трудно, особено когато финансовите ресурси са ограничени. За щастие, има няколко практически предложения, които са едновременно екологични и икономически ефективни. Те се прилагат еднакво лесно, както за бизнеса, така и за ежедневието ни.

Използвай повторно

1. Когато принтирате, използвайте хартията двустранно.

Така ще намалите количеството, което използвате, ще спестите ресурси, а и ще носите по-малко документи накуп.

2. Вече използваната хартия може да се употреби като чернова или за друга цел.

На гърба на хартията, която сте използвали, но вече не ви е нужна, може да пишете и да я ползвате за чернова. Друго нейно предназначение е да нарежете на малки бележки, които да ползвате вместо скъпите, цветни бележки за важни съобщения. Може да използвате щипка или кламер и да ги направите за многократна употреба.

3. Поръчвайте рециклирана хартия.

Макар използването на рециклирана хартия да е малко по-скъпо, то си струва. На срещи, семинари и заседания споделяйте с хората, че ползвате рециклирана хартия като част от политиката за опазване на земните ресурси. Бъдете сигурни, че не след дълго всички ще започнат да го правят, защото е по-ефективно и икономически изгодно в дългосрочен план.

4. Насърчете служителите си да използват стъклени бутилки и картонени чашки за кафе.

Първата стъпка при спестяването на земните ресурси е да ограничим употребата на пластмаса там, където е възможно. За целта, бъдете пример за своите служители. Осигурете им картонени чашки за кафе или комплект от стъклени. Същото важи и за бутилките с вода. Ако всеки спре да използва пластмасови шишета, със сигурност ще се намали количеството в дългосрочен план.

Редуцирай

5. Купувайте продукти с по-малко опаковки и /или опаковки от рециклирано съдържание. Обърнете внимание на опаковката на продуктите и какво съдържа. Рециклирайте картонените

опаковки.

6. Елиминирайте продуктите за еднократна употреба.

Стремете се да използвате продукти за многократна употреба и такива, които има как да се поправят при нужда. Например, заменете хартиените салфетки с такива от плат. Макар това да е по-скъпо първоначално, в дългосрочен план ще спестите пари и ще спасите много дървета.

7. Бъдете разумни с употребата на вода.

Водата е един от най-ценните ни ресурси, затова е важно да го пестим. Например, когато мием зъбите си, можем да изключваме водата. Така спестяваме между 3 до 5 галона вода за всяка минута, която водата не тече.

Рециклирай

8. Използвайте пластмасови контейнери, които са рециклируеми.

 С рециклируеми пластмасови контейнери получавате чудесно решение за поддържане на дома. Устойчиви са на всякакви въздействия, а благодарение на гладката им повърхност, лесно се почистват и съхраняват, без да пропускат неприятната миризма навън. Изберете този, които е най-подходящ за вашите нужди. Поддържайте дома си чист като същевременно се грижите и за природата.

9. Добавете контейнери за рециклиране с подходящо лого.

Ако сте собственик или управител на фирма, хубаво е да помислите за поставяне на контейнери за рециклиране до всяка вендинг и кафе машина. Добавете и подходящи информативни табла, с които да подтикнете служителите да бъдат по-отговорни за природата. Към това може да добавите и различни обучения и инициативи, конкурси и други задачи с цел популяризиране на идеята за опазване на природата. Защото всички ние сме отговорни за това да я запазим по- дълго, тъй като е нашият единствен дом!

КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net