• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Управлението на отпадъците е важна част от парковата естетика

17 Февруари 2023

Много често, особено в България, естетиката на парковите пространства се разваля от разпилени не само около определените за това места, но и по алеите или поляните боклуци. Проблемът обаче е не само в манталитета – той е комплексен и включва и методите за управление на отпадъците, които общините разработват.

Макар и да звучи сложно, на практика това означава нещо много просто – ако има достатъчно и добре подбрани паркови кошчета, пространствата ще бъдат по-чисти и приветливи. 

Достатъчно на брой, но и добре разпределени в парка кошчета са ключът към по-чисти места за отдих и разходка.

Едното не може без другото. Ако, например, кошчетата за боклук са разположени само около входовете на парка, а във вътрешността липсват или са много нарядко, негативните ефекти няма да бъдат преодолени, напротив, ще се засилят.

От една страна, повечето хора не са склонни да носят отпадъците си със себе си до следващото кошче, от друга – дори и да приемем, че са, натрупаните на едно място съдове ще се напълнят много бързо и ще изискват по-често обслужване. Така паркови кошчета на всеки 100 – 200 метра по цялото протежение на пространството са добро решение. 

Изборът на вид паркови кошчета е много важен за чистотата и естетическия вид на градската среда.

Материалите, с които работим в M&M Fruit, са изключително издръжливи. Както металните, така и пластмасовите ни паркови кошчета са сертифицирани според редица европейски стандарти и понасят добре както неблагоприятни метеорологични условия, така и практически всички видове отпадъци.

Така изборът на материал и дизайн зависи изцяло от естетическите виждания на общините за парковите пространства. От гледна точка на дизайна, добра идея е парковите кошчета да са в съзвучие със стълбовете за осветление и пейките, за да се създаде желаната атмосфера. От гледна точка на функционалността, продуктите с капак са по-добра идея, тъй като предпазват от разпиляване на отпадъците при силен вятър или в присъствието на любопитни животни.

Навременното обслужване на парковите кошчета за боклук – ключ към приветливата градска среда.

Дори и най-издръжливите паркови кошчета имат нужда не само от редовно изхвърляне (то е по подразбиране), но и от навременен ремонт и подмяна. 

Изборът и поставянето на съдовете е само началото. Редовното им почистване и проверка за дупки или други наранявания на материала, ремонтът и подмяната са също толкова важни, колкото и изхвърлянето на отпадъците от тях.


КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net