• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

4 неща, Които Не Знаете за Рециклирането

27 Септември 2021

За мнозина екологията започва със символа за рециклиране и завършва с кошчето. Простият акт на изхвърляне на нещо в голяма кутия, обозначена със знак за рециклиране, е достатъчен, за да ни накара да се почувстваме добре. Така нашата вяра в магията на кошчето за рециклиране ни кара да усещаме по-малка вина при покупката и използването на пластмасови изделия.

Процесът на рециклиране е много по-сложен. Ние, потребителите, играем много по-критична роля, отколкото бихме могли да си представим. В зависимост от това как използваме нашите продукти и в каква форма ги изхвърляме, определя тяхната стойност и качество след употреба. Много рядко мислим за това, нали? Рециклираните стоки трябва да се конкурират с нови продукти на пазара. Но кой иска да купи нещо с по-ниско качество? За да допринесем повече за процеса, е важно да знаем детайлите. Прочетете в следващите редове 4 неща, които със сигурност не знаете за рециклирането.

  1. Не всяка пластмаса се рециклира

Пластмасови торбички не се рециклират. Сламките също не се рециклират. Има материали, които се нуждаят от специална машина, която да направи процеса на рециклиране възможен. Няма да говорим за техниката и други подобни вещи, които не само че трудно се рециклират, но и изискват определено време и професионализъм. Трябва да подхождаме внимателно, когато изхвърляме пластмаса в контейнер за боклук. Защото не всяка пластмаса се рециклира.

  1. Мръсната пластмаса не се рециклира

Всеки пластмасов материал с остатъци от храна върху или в него, не може да бъде рециклиран. За да се трансформира в рециклирани стоки, трябва да бъде е добро качество. За целта е важно първо да се почисти.

  1. Чашите за кафе не могат да се рециклират

Сигурно се чувствате добре, когато изхвърлите хартиената чаша от кафе в кошчето за рециклиране. За съжаление чашите за кафе не могат да се рециклират като другите продукти. Макар външният слой да е от картон, отвътре чашата съдържа тънък слой пластмаса. При наличието на два различни материала, чашите не могат да се рециклират, докато материалите не се отделят. Това обикновено става с помощта на машина и отнема много време, ако изобщо се приложи.

  1. Стъклото и металът могат да се рециклират много пъти

За разлика от пластмасата, стъклото и металът могат да се рециклират много на брой пъти, без да се губи качеството или чистотата на продукта.

Важно е да сме отговорни към природата и да търсим алтернативни решения. Намаляване употребата на пластмаса, правилното сортиране и рециклиране на отпадъците са решения за едно по-добро бъдеще.

КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net