• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Кой цветен пластмасов контейнер за какви отпадъци е?

14 Май 2024

Разделното събиране на отпадъци отдавна не е само мода – то е най-основната грижа, която всеки от нас на ниво индивид може да предложи на природата. Преди около 15-20 години, когато започна да се говори по темата, всичко, което виждахме, беше цветен пластмасов контейнер за боклук. Още тогава се появиха две схеми – с два и три различни контейнера – което е основна причина и до днес много хора да не могат да се ориентират добре. 

Трицветната схема днес е по-популярна

Едва ли някой греши за какво е зелената кофа – там изхвърляме стъклото. Ако има само още един, жълт пластмасов контейнер, слагаме заедно в него метал, пластмаса и хартия. Ако пък има и син, в жълтия отиват пластмасата и металът, а в синия – хартиени и картонени отпадъци. 

Предвид факта, че в наши дни процесите на разделно извозване и рециклиране на отделните материали се прецизират, не е изненада, че по-детайлната система, където отделните контейнери са поне три, е по-често срещана. 

Как да помогнем на хората да се ориентират?

Живеем във време, в което децата се учат на концепцията за разделно събиране на отпадъци още преди да са започнали да четат. Ето защо за всеки платмасов контейнер за боклук в детските заведения е добра идея да се предвидят рисунки. Макар и в по-весел, предназначен за деца стил, задължително е те много ясно да показват какво и къде трябва да попадне. 

Има и друга група – по-възрастните хора, които в старините си тепърва трябва да свикнат кое къде да изхвърлят. Именно това са и хората, израснали по времето на бума на телевизионната и радиорекламата. За тях именно този тип текстове, къси и по възможност римувани, са много подходящи. Нещо повече – в началото на епохата на разделното събиране някои организации бяха заложили именно на кратки рими, за да направят двуцветната схема разпознаваема. 

Усложняват се системите за рециклиране, усложнява се и цветният код

Разбира се, на твърде малко места е подходящо за практически всеки вид отпадъци да има отделен пластмасов контейнер. В зависимост от предназначението на даден обект обаче, може да се добави и още някой цвят – например, червен за смесен битов отпадък, оранжев за електронни отпадъци и други. Наблюденията обаче показват, че този цветен код не е универсален. Ето защо, за да се гарантира успехът на схемата, добра идея е да се сложат надписи и/или стикери с изображения. 

Отделен пластмасов контейнер за боклук за опасни отпадъци

Някои обекти, в които се работи с опасни химикали или се генерират биологични отпадъци, са задължени да ги събират в отделен пластмасов контейнер. Той е специално предназначен за това и със специфичен стикер в жълто и черно, унифициран код за опасност. Най-често самият контейнер е в кафяв или сиво-кафяв цвят. При всички случаи, тези кофи са снабдени с няколко предупреждения на различни нива, така че да се намали максимално вероятността да бъдат отворени по грешка или използвани не по предназначение. 

Защо пластмасови контейнери?

Съвременните полиетилени, с които работим и ние от M&M Fruit, са специално разработени и сертифицирани, за да издържат на широк спектър от метеорологични условия. Те се амортизират по-бавно при много ниски и много високи температури, издържат на дъжд, сняг, почистващи препарати и други корозивни агенти в градска среда. Едновременно с това, гладката им вътрешна повърхност ги прави изключително удобни за почистване. 

Още едно предимство в сравнение с металните трябва да се подчертае тук – много по-трудно е пластмасовите контейнери да се сдобият с дупки по време на обслужване, както често се случва с ламаринените им “събратя”.

Цветният пластмасов контейнер за боклук е явление, което е толкова много част от живота ни, че често не му обръщаме внимание. Когато обаче схемите за рециклиране са толкова напреднали, че се налага да ги съобразяваме с това за какъв обект трябва да планираме управлението на отпадъци, на помощ идва M&M Fruit.

КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net