• гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
  • +359 878 314 568
  • info@mmfruit.net
Затвори
НОВИНИ

Правила за изхвърлянето на отпадъци при работа с храни

29 Декември 2023

Управлението на отпадъците е ключова част от грижата за околната среда – наслучайно в последните години разделното събиране, компостирането, рециклирането набират сериозна популярност. Хранителните отпадъци представляват сериозен дял от боклука на всяко домакинство, но тук количествата по никакъв начин не могат да се сравняват с тези, които генерират магазините за хранителни стоки, борсите за плодове и зеленчуци, ресторантите. 

Търговските обекти трябва да следват определени правила за изхвърляне.

Това важи за всички видове отпадъци, но хранителните попадат в отделна категория, тъй като имат органичен произход. Според българското законодателство те попадат в категория 5 – такива отпадъци не представляват опасност и не изискват никакви специфични действия при изхвърлянето и обработването. Тъй като обаче производството и търговията с храни предпоставят значително количество фира, на магазините и ресторантите е забранено да изхвърлят хранителните отпадъци при общия боклук в градските контейнери. 

Хранителните отпадъци изискват максимално бързо извозване.

Поради органичния си произход хранителните отпадъци започват да гният много бързо, особено когато става дума за плодове и зеленчуци, които не се държат в хладилници или, например, за остатъци от приготвянето на салата или ястие. Дневно един голям магазин или ресторант може да генерира много голямо количество от тях – ето защо трябва да се погрижите да са добре защитени, докато дойде време за извозването им, дори и то да се случва ежедневно. 

Пластмасовата кофа с капак е решението на проблема.

Оставени непокрити, отпадъците от храни могат да привлекат насекоми и дори гризачи, за които е известно, че причиняват редица заболявания – това пък е грубо нарушение на регулациите и ще доведе на практика до директно затваряне на магазина или ресторанта Ви. Или, най-малкото, на отлив от клиенти, ако те забележат подобна картина на територията на обекта. Наред с това, хранителните отпадъци много бързо започват да излъчват изключително неприятна миризма на гнило. 

Пластмасовата кофа с капак решава едновременно всички тези проблеми – в асортимента на “M&M Fruit” има различни вариации на цветове и размери, които да отговорят на нуждите на Вашия бизнес. Препоръчваме да използвате кафявите съдове, които, според добре познатата вече цветна схема, са предназначени именно за биологичен отпадък.

Пластмасовите кофи с капак са изработени от висококачествен полиетилен, сертифифциран според всички изисквания за безопасност на ЕС. Вътрешната им повърхност е гладка, не пореста, което означава, че задържането на миризми и сокове е практически елиминирана възможност, а почистването е изключително лесно. 

Търговците са задължени да осигурят извозване на хранителните отпадъци.

Всеки магазин, борса или ресторант е задължен да сключи договор със специализирана фирма за извозване на хранителните отпадъци – то се случва по график, съобразен с количеството, което генерира търговския обект с оглед изискванията за безопасност. Пластмасовите кофи с капак на “M&M Fruit” са съвместими с всички системи за обслужване, което ги прави подходящи за практически всеки бизнес. 

Едно от големите предизвикателства на търговията с хранителни стоки е именно управлението на генерираните органични отпадъци – “M&M Fruit” е Вашият надежден партньор в това трудно начинание. 


КОНТАКТИ

гр. Баня, Община Карлово, Идустриална зона
03132/21 08
03132/21 22
+ 359 878 314 568
info@mmfruit.net